Herken de brede glimlach

Het is maandagmiddag rond 2 uur en ik ben aanwezig op een bijeenkomst over een nieuw product dat op de markt gaat verschijnen.
Naast mij gaan de laatste mensen zitten en de lichten doven langzaam.
De beamer gaat aan en er volgt een korte introductie waarna een spreker op het podium verschijnt.
De spreker; een man van rond de 35 jaar, glad geschoren gezicht, haar tot in de puntjes verzorgd, witte tanden (lijkt wel gebleekt) en een stijlvol pak met nette herenschoenen pakt de microfoon en begint te praten.
Allereerst heet hij iedereen welkom met een brede glimlach en voegt daaraan toe dat hij het erg fijn dat er zo veel man aanwezig is.
Daarna volgt het punt waar iedereen voor gekomen is, het nieuwe product.

Met een zeer (maar dan ook echt zeer) enthousiaste stem vertelt hij dat dit nieuwe product de hele wereld versteld doet gaan staan.
Terwijl hij dit vertelt blinken zijn tanden nog meer dan een 24 karaats armband en lijkt zijn kapsel op dat van Johnny Bravo.
Maar ik moet mij niet te veel laten afleiden, ik ben immers geïnteresseerd in het product dat op de markt komt.
Nadat ik net van de eerste gesprek bekomen ben, legt hij kort de details van het product uit.
Dit gaat met zo veel entertainment gehalte, dat zelfs Tommy Teleshopping hier een stokje voor zou steken.

Dan volgt er even een onderbreking en ik besluit wat koffie te gaan drinken.
Ik praat wat met een studente die hier voor wat scriptie aanwezig is en zij geeft mij aan dat het product haar erg tegenvalt.
Mijn mening sluit overigens aan bij dat van haar.

De voorstelling, ik bedoel bijeenkomst gaat weer verder en iedereen zit weer op zijn/haar stoel.
De spreker is inmiddels ook teruggekeerd en heeft om nog overtuigender over te komen ook nog een lading parfum opgespoten.
Het ruikt zo zoet dat zelfs de wespen nog een blokje om zouden gaan vliegen.
Net bijgekomen van de parfum luister ik aandachtig (voor zover ik dat kan) naar de spreker en deze maakt met drukke armgebaren nogmaals duidelijk dat dit product de hele wereld versteld doet gaan staan.
Zijn geloofwaardigheid lijkt de spreker met de minuut te verliezen en achter mij beginnen sommige mensen al te lachen wanneer hij weer zijn brede glimlach opzet.
Het einde van de bijeenkomst komt steeds meer inzicht, maar de spreker heeft nog een laatste truc.
Hij laat een video van een model zien die het product helemaal de hemel in prijst.
Als het product nog niet gedoemd was om te mislukken is dat het nu zeker wel.
De spreker bedankt met een brede glimlach het publiek dat massaal toegestroomd is om het product te mogen aanschouwen en verlaat met een applaus overzelfverzekerd het podium.

Na de bijeenkomst zoeken de studente en ik elkaar nog eens op.
We zijn allebei al snel tot de conclusie gekomen, dat dit product helemaal niets is en dat wij onze tijd beter anders hadden kunnen besteden vandaag.
Toch maakt het product mij nog een klein beetje nieuwsgierig en ik besluit samen met de studente alle details van het product nog eens op te zoeken op het internet.
Uiteindelijk draait onze mening totaal de andere kant op, want als wij in alle rust de details doorlezen is onze mening weer als voor de bijeenkomst.
Hebben wij nou naar een totaal andere presentatie zitten te kijken of wijkt het internet nou compleet af van wat wij nou net te horen hebben gekregen?
De studente en ik nemen afscheid en we spreken af om deze maand nog eens een kopje koffie te gaan drinken.

Herken de brede glimlach:
Bovenstaand verhaal geeft aan hoe ik naar een bijeenkomst (of iets in dezelfde richting) kijk waarbij er gebruik wordt gemaakt van een overdreven communicatievorm.
Een beetje show vind ik nog kunnen, maar wanneer de spreker zich als een showman/showvrouw gaat opstellen dan legt hij/zij de nadruk meer op zichzelf dan op het onderwerp.
De geloofwaardigheid zit hem juist in het gevoel dat je overbrengt naar de ontvanger en niet in alle poespas er omheen.
Zelf vind ik het fijn om op een wat rustige manier (het hoeft natuurlijk niet slaapverwekkend te zijn) geïnformeerd te worden.
Zo blijf ik alert voor de punten waarover ik informatie wil en word ik niet continu afgeleid door allerlei randzaken.